Welkom bij Geheugenkaarten.nl - Op Geheugenkaarten.nl vindt u informatie over de verschillende typen geheugenkaartjes en een actuele prijsvergelijking.

CompactFlash® (CF kaart)

 

Kingston CompactFlash Ultimate 8GB

CompactFlash (CF) is lange tijd het populairste type geheugenkaart geweest. Nog steeds wordt de CompactFlash kaart veel gebruikt, in het bijzonder daar waar grote capaciteiten noodzakelijk zijn (CF kaarten zijn op het momenteel leverbaar tot 32 GB).

De laatste tijd wordt CompactFlash echter steeds meer verdrongen door Secure Digital (SD kaart).

SD kaarten hebben een aantal belangrijke voordelen ten opzichte van CompactFlash: het is veel kleiner en gebruikt minder energie.

CompactFlash werd in 1994 door Sandisk ontwikkeld. De kaartjes maken gebruik van de PC Card/ATA interface, maar heeft in plaats van 68 pinnen slechts 50. Verder kunnen CompactFlash kaarten zowel op 3,3V als 5V werken. Er zijn twee typen CompactFlash kaartjes op de markt, type I en type II.

compactflash_type2

Type I is de normale kaart en is 3 mm dik. Type II kaartjes hebben een dikte van 5 mm. Type II-kaartjes worden vooral gebruikt bij de hogere capaciteiten. Bij de aanschaf van CompactFlash kaartjes dient u er dus rekening mee te houden of uw apparaat geschikt is voor zowel type I als II, of alleen voor type I. Voor de professionele fotograaf zijn er extra snelle versies van de CompactFlash kaart op de markt. Ook deze zijn zowel in een type I als type II varianten leverbaar.