Welkom bij Geheugenkaarten.nl - Op Geheugenkaarten.nl vindt u informatie over de verschillende typen geheugenkaartjes en een actuele prijsvergelijking.

MicroDrive®

Hitachi MicroDriveDe MicroDrive is ontwikkeld door IBM en is niet voorzien van flash geheugen. De 1 inch grote MicroDrive is namelijk een miniatuur harde schijf. Eind 2002 kocht Hitachi de harde schijf-divisie van IBM en richtte een nieuw bedrijf op: Hitachi Global Storage Technologies (HGST). Ook de productie van MicroDrives is over genomen. De kaartjes passen in een CompactFlash type II slot. er MicroDrives zijn geleverd tot een capaciteit van 12 GB. Bij formaten groter dan 2 GB dient de camera het FAT-32 bestandssysteem te ondersteunen.

Ook andere spelers zijn actief geweest op de markt van miniatuur harde schijven, zoals Seagate en Sony. Strict kan in deze gevallen niet gesproken worden van Microdrives, omdat MicroDrive een geregistreerd handelsmerk is van Hitachi.

MicroDrives hadden hun populariteit voornamelijk te danken aan hun relatief lage prijs per MB opslag in vergelijking tot CompactFlash. Langzamrhand werd dit prijsverschil echter steeds kleiner en uiteindelijk hebben CompactFlash en andere flashkaarten (waaronder SecureDigital) de MicroDrive verdrongen. Sinds 2006 zijn er dan ook geen nieuwe MircoDrive-modellen op de markt gekomen.