Welkom bij Geheugenkaarten.nl - Op Geheugenkaarten.nl vindt u informatie over de verschillende typen geheugenkaartjes en een actuele prijsvergelijking.

SSD (Solid State Drive)

 

SanDisk SSD 64GB

Solid state drives (of disks), SSD's, zijn apparaten voor het opslaan van data, waarbij gebruik wordt gemaakt van solid state geheugen. SSD is bezig aan een opmars om de traditionele harde schijf (HDD) te vervangen.

Kenmerkend voor SSD opslag is het ontbreken van bewegende onderdelen. Dit in tegenstelling tot harde schijven, waarbij data wordt bewaard op ronddraaiende schijven de zogenaamde platters.
SSD opslag heeft een aantal belangrijke voordelen ten opzichte van conventionele harde schijven:

Western Digital WD Scorpiosamsung ssd

 

Ondanks deze voordelen werd SSD nauwelijks in standaard desktop of laptop systemen toegepast. De belangrijkste redenen hiervoor zijn de hoge prijs van SSD in vergelijking tot gewone harddisks en de beperkte capaciteit die behaald kan worden met SSD producten. SSD werd dan ook toegepast in sectoren waar de voordelen van SSD zwaarder telden dan de prijs, zoals militaire en luchtvaart systemen en de telecom industrie.


De prijs van flash geheugen daalt echter snel en daarmee ook de prijs van SSD's. Ook de flash techniek staat niet stil, waardoor hogere opslagcapaciteiten binnen handbereik liggen. De algemene verwachting is dan ook dat SSD opslag snel marktaandeel zal veroveren ten koste van de harde schijf.

Verschillende bedrijven hebben inmiddels SSD's voor de consumentenmarkt geïntroduceerd in de standaard HDD formaten (1,8 inch, 2,5 inch en 3,5 inch).