Welkom bij Geheugenkaarten.nl - Op Geheugenkaarten.nl vindt u informatie over de verschillende typen geheugenkaartjes en een actuele prijsvergelijking.

xD-Picture Card™

 

xD-Picture Card Dane-Elec 128 MB

De xD-Picture Card is in juli 2002 door Fujifilm en Olympus op de markt gebracht en wordt met name gebruikt in digitale fotocamera's.

Fujifilm en Olympus maakten lange tijd gebruik van SmartMedia kaarten in hun apparatuur. De SmartMedia kaart had echter een maximale capaciteit van 128 MB, waardoor de twee fabrikanten zich genoodzaakt zagen een nieuw, moderner, type geheugen te ontwikkelen: de xD-Picture Card (xD). Deze 'standaard' xD kaart heeft een schrijfsnelheid van 3MB/s en een leessnelheid van 5MB/s. De maximale opslagcapaciteit bedraagt slechts 512 MB.

 

Type M en Type H

Om hogere opslagcapaciteiten mogelijk te maken is in 2005 een xD kaart met een andere opslag techniek geïntroduceerd, type M genaamd. Deze kaarten hebben een theoretisch maximum van 8GB. Type M kaarten zijn echter langzamer dan de standaard xD kaarten. Eind 2005 werd dan ook de zogenaamde High speed xD kaart (type H) geïntroduceerd, waarvan de theoretische snelheid 2-3x hoger ligt dan van een type M kaart. In 2008 werd een verbeterde versie van de M-kaart op de markt gebracht met de aanduiding M+. In theorie is deze M+ kaart 1,5 maal sneller dan de standaard type M-kaart.

 

Compatibiliteit type M & H

De xD kaarten type M en H zijn niet compatibel met alle apparaten die geschikt zijn voor xD geheugen. Of type M/H kaarten in uw apparaat werken, kunt u controleren in compatibiliteitsschema's die zijn te vinden op de websites van Olympus en Fujifilm:
http://www.olympus.nl/consumer/images/Compatibility_xD-PictureCard_SmartMedia_Compact_Flash_20060810.pdf
http://www.fujifilm.com/products/digital/accessories/card/index.html#compati

Olympus type H en type M

 

Geen succes

De xD-kaart is eigenlijk nooit een groot succes geworden. De kaarten waren duurder dan andere formaten en bovendien bleef de opslagcapaciteit en snelheid achter bij de concurrentie. Hoewel de xD-standaard een theoretisch maximun kent van 8GB, zijn er nooit xD-kaarten groter dan 2GB verkocht. Uiteindelijk heeft de xD-picture Card het dan ook moeten afleggen tegen andere flashformaten, met name SecureDigital (SD).